W dniu 16.04.2024r. klasa III brała udział w zajęciach, których temat brzmiał: „Czy wiesz co jesz?”. Miały one na celu zmianę zwyczajów żywieniowych uczniów, a w szczególności zwrócenie uwagi na niewystarczające spożycie warzyw i owoców w codziennej diecie. W ramach tych zajęć uczniowie sporządzili różnego rodzaju sałatki owocowe i jarzynowe oraz kolorowe kanapki. Składniki zostały przyniesione przez uczestników zajęć z domu. W ramach projektu „Laboratorium przyszłości” szkoła udostępniła talerzyki i salaterki i podstawowe przybory kuchenne.
Do sałatek owocowych wykorzystano m.in.: jabłka, banany, pomarańcze, gruszki, borówki, winogrona, miód i jogurt. Natomiast sałatka warzywna zawierała m.in.: sałatę, kukurydzę, paprykę, pomidory, ser i sos sałatkowy. Po wykonaniu tych zdrowych potraw, uczniowie z satysfakcją przystąpili do spożywania drugiego śniadania i wzięli udział w dyskusji o wpływie spożywania warzyw i owoców na rozwój swojego organizmu. Wszystkim bardzo smakowały przygotowane mieszanki owocowo-warzywne. Uczniowie po zakończeniu degustacji posprzątali swoje miejsca pracy i obiecali wykorzystanie zdobytych umiejętności na co dzień.