Uczniowie klasy pierwszej, w ramach zajęć z cyklu Laboratoria Przyszłości, w nieco inny sposób wykorzystali zasoby kuchni szkolnej. Zabrali się bowiem za przygotowywanie ozdób świątecznych z masy solnej. Jest to świetny materiał do tworzenia różnych ozdób i dekoracji, bądź drobnych upominków.
Na początku dzieci z dużą uwagą przygotowywały ciasto, uważając na jego prawidłowe proporcje. W naszym przepisie użyliśmy jednej szklanki mąki i jednej szklanki soli. Po zmieszaniu tych dwóch składników dodaliśmy połowę szklanki wody. Uczniowie z dużym zaangażowaniem zabrali się za wyrabianie masy. Kiedy miało ono konsystencję ciasta na pierogi, z przyjemnością zaczęli je rozwałkowywać i wykrawać rozmaite kształty bombek. Powstały dzwoneczki, serduszka, choinki, gwiazdki, pingwinki, bałwanki, śnieżynki i wiele innych. Gotowe figurki pozostawiliśmy do wyschnięcia. W kolejnym etapie uczniowie przepięknie je pomalowali i doczepili do nich zawieszki.
Własnoręcznie zrobione bombki pięknie prezentują się na naszej klasowej choince, która jest wyjątkowa dzięki temu, że włożyliśmy w nią dużo pracy i zaangażowania, a jej strojenie przyniosło nam wiele radości i wymagało od uczniów umiejętności współpracy.