W poniedziałek, 27 stycznia, uczniowie klasy pierwszej wraz z wychowawczynią, postanowili przygotować puszyste pancaces śniadaniowe.
Na początku zajęć, przygotowaliśmy stanowiska pracy, ubraliśmy fartuszki i umyliśmy ręce. Poznaliśmy zasady bezpiecznego posługiwania się mikserem. Zapoznaliśmy się z potrzebnymi produktami.
A oto nasz przepis:
- jedno jajko,
- szklanka mleka,
- 30 g oleju,
- 180 g mąki pszennej,
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru.
W naszym przypadku potroiliśmy ilości produktów. Część z nas odmierzała mąkę, inni nalewali mleko, wsypywali proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wbijali jajka. Najtrudniejsze jednak było oczekiwanie, aż pancaces się upieką. Każdy z nas mógł sam, zgodnie ze swoimi upodobaniami, udekorować swoje słodkie drugie śniadanie. W ruch poszły owoce takie jak: jabłka, banany, borówki, winogrona i inne. Nie obyło się bez sosu czekoladowego i jogurtów naturalnych. Było pysznie!
Uczestnictwo w takich zajęciach, pozytywnie wpływa na samopoczucie, dostarcza wiary we własne możliwości. Wspólne gotowanie, pieczenie, dekorowanie ciast i deserów, oznacza współpracę i komunikację. Pomaga nauczyć się, w jaki sposób rola każdej osoby jest ważna do osiągnięcia wspólnego celu. Nasi uczniowie spisali się dziś na medal!